Werken met bouwstoffen, grond of baggerspecie
Gaat u werken met bouwstoffen, grond of baggerspecie? Bijvoorbeeld omdat u werkt aan een woningbouwlocatie, geluidswal of recreatieterrein? Dat kan schadelijk zijn voor het milieu. Daarom moet u zich houden aan een aantal regels.
Meer weten of direct regelen
bij uw gemeente, provincie of waterschap
Meld- en informatieplicht
Gaat u werken met bouwstoffen, grond of baggerspecie? Of gaat u grond of baggerspecie opslaan? Dan moet u in de meeste gevallen een melding doen via het Omgevingsloket (meldplicht). Ook moet u meestal informatie aanleveren (informatieplicht).
Meld- en informatieplicht voor werken met bouwstoffen
Voor werken met bouwstoffen, zoals bijvoorbeeld beton, asfalt, dakpannen en bakstenen, hoeft u geen melding te doen in het Omgevingsloket. Ook hoeft u hiervoor geen informatie aan te leveren. Voor de bouwstoffen AVI-bodemas en immobilisaat geldt wel een informatieplicht. Minimaal 4 weken voordat u aan het werk begint geeft u informatie door via het Omgevingsloket. Voor andere bouwstoffen kan de gemeente in het omgevingsplan een meld- of informatieplicht opnemen. Controleer de regels voor uw bouwstof in het Omgevingsloket.
Meld- en informatieplicht voor werken met grond of baggerspecie
Als u gaat werken met grond of baggerspecie op de bodem of in oppervlaktewater moet u dit meestal melden via het Omgevingsloket. Over elke partij grond moet u ook meestal informatie aanleveren via het Omgevingsloket. Melden en informeren moet u vaak 1 week en soms 4 weken doen voordat u aan het werk begint. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor kleinere hoeveelheden of voor het telen van gewassen.
Let op: Het Omgevingsloket vervangt het meldpunt bodemkwaliteit. Past u grond en baggerspecie in een diepe plas toe? Dan moet u tot 1 januari 2027 nog melden bij meldpunt bodemkwaliteit. U kunt uw oude meldingen ook nog inzien bij het meldpunt bodemkwaliteit.
Meld- en informatieplicht voor opslaan van grond of baggerspecie
Voordat u grond of baggerspecie opslaat moet u dit meestal melden, en informatie geven via het Omgevingsloket. Het hangt ervan af hoe verontreinigd de grond of baggerspecie is of u ook een omgevingsvergunning nodig heeft. Ga naar het Omgevingsloket om te melden, om te informeren of om een vergunning aan te vragen.
Milieuverklaring bodemkwaliteit
U moet de kwaliteit van bouwstoffen, grond en baggerspecie meestal laten zien met een milieuverklaring bodemkwaliteit (vroeger milieuhygiënische verklaring). Voor bouwstoffen, grond of baggerspecie moet u vaak een afleverbon hebben. U moet deze documenten 5 jaar bewaren.
Let op: Nederland heeft andere eisen voor bouwstoffen, grond en baggerspecie dan andere lidstaten in de Europese Unie (EU). Zijn bouwstoffen, grond en baggerspecie al in een andere EU-lidstaat toegelaten? Dan mag de overheid de verkoop in Nederland alleen in enkele gevallen verbieden.
Vervuilde grond en baggerspecie bewerken
Gaat u vervuilde grond of baggerspecie bewerken? Dan moet u erkend zijn volgens beoordelingsrichtlijn BRL SIKB 7500.
Gaat u verschillende partijen grond of baggerspecie samenvoegen? Dan moet u erkend zijn volgens beoordelingsrichtlijn BRL 9335.
Om die erkenning te krijgen moet u een certificaat aanvragen bij een certificerende instelling. Zo laat u zien dat u werkt volgens een kwaliteitssysteem, de beoordelingsrichtlijn en de onderliggende protocollen. Met dat certificaat moet u dan de BRL-erkenning aanvragen bij Rijkswaterstaat. Uw organisatie is daarna te vinden via het zoekmenu erkende instellingen.
Vraagt u een bedrijf om voor u vervuilde grond en baggerspecie te bewerken, of verschillende partijen grond of baggerspecie samen te voegen? Let op: u mag daarvoor alleen erkende bedrijven inhuren.
Regels bouwstoffen, grond en baggerspecie
De regels voor werken met bouwstoffen, grond of baggerspecie staan in verschillende bronnen:
- De regels voor het bepalen van de kwaliteit en de kwaliteitseisen staan in het Besluit bodemkwaliteit en in de Regeling bodemkwaliteit 2022.
- De regels over het toepassingsbereik, de inhoudelijke regels, en de regels over de meldplicht staan in het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal).
- De omgevingsvergunning.
De lokale regels die gelden voor een bepaalde locatie kunt u checken bij Regels op de kaart in het Omgevingsloket.
Omgevingsvergunning aanvragen en vergunningcheck doen
Wilt u weten of u een omgevingsvergunning nodig heeft? Of dat u een melding moet doen? Ga naar het Omgevingsloket en doe de vergunningcheck. In het Omgevingsloket ziet u welke regels gelden in uw gemeente, provincie of waterschap. En u kunt direct een aanvraag doen of melding maken.
Digitaal melden met de Berichtenbox
U kunt de melding voor het toepassen van grond, baggerspecie en bouwstoffen tijdelijk niet met de Berichtenbox doen. De Berichtenbox wordt nog gekoppeld aan het Omgevingsloket. De Berichtenbox is een beveiligd e-mailsysteem waarmee u als ondernemer digitaal berichten uitwisselt met Nederlandse overheidsorganisaties.