Dieren doden en slachten
Op deze pagina
Als u een dier gaat doden of slachten, moet u zich houden aan strenge regels. U moet deskundig zijn en erkenning aanvragen voor uw slachthuis. De dieren die u slacht, moeten zo min mogelijk (pijn) lijden en de ruimte en instrumenten moeten aan bepaalde eisen voldoen.
Erkenning aanvragen
Als u dieren slacht, moet u erkenning voor uw slachterij aanvragen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Houdt u pluimvee of konijnen en slacht u een kleine hoeveelheid op uw eigen bedrijf? Dan hoeft u mogelijk geen erkenning aan te vragen.
Als u schapen en geiten houdt, mag u deze onder strenge voorwaarden zelf doden buiten een slachthuis.
Onbedwelmd ritueel slachten
In Nederland moet een dier voor het slachten of doden eerst bewusteloos gemaakt worden (bedwelmen) met een van de toegestane methodes. Voor ritueel slachten is een uitzondering gemaakt, bijvoorbeeld voor joodse en islamitische slachterijen. Onbedwelmd ritueel slachten, dus zonder verdoving vooraf, mag alleen als:
- er bij iedere onbedwelmde rituele slacht een toezichthouder (dierenarts) van de NVWA aanwezig is;
- een voorsnijder met een vakbekwaamheidscertificaat dit doet; en
Alle eisen voor het onbedwelmd ritueel slachten van dieren vindt u bij de NVWA.
Wilt u een dier slachten voor het offerfeest? Dit mag alleen in slachterijen die toestemming hebben van de NVWA. Particulieren die een dier willen laten slachten, moeten dit ruim van tevoren melden bij een slachthuis dat hier toestemming voor heeft.