Ondernemersplein gebruikt cookies om de website te verbeteren. Deze functionele en analytische cookies bevatten nooit uw persoonsgegevens. Wilt u video’s bekijken? Dan plaatsen derden mogelijk tracking cookies om uw internetgedrag te volgen. Deze tracking cookies kunt u weigeren. Lees meer over ons cookiebeleid

Dieren doden en slachten

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version

Als u een dier gaat doden of slachten, moet u zich houden aan strenge regels. U moet deskundig zijn en een erkenning aanvragen voor uw slachthuis. De dieren die u slacht, moeten zo min mogelijk (pijn) lijden en de ruimte en instrumenten moeten aan bepaalde eisen voldoen.

Erkenning aanvragen

Als u dieren slacht (slachterij), moet u erkenning aanvragen bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Houdt u pluimvee of konijnen en slacht u een kleine hoeveelheid op uw eigen bedrijf? Dan hoeft u mogelijk geen erkenning aan te vragen. Als u schapen en geiten houdt, mag u deze onder strenge voorwaarden zelf doden buiten een slachthuis.

Onbedwelmd slachten

Ritueel (onbedwelmd) slachten, slachten zonder verdoving vooraf, mag alleen:

Wat vindt u van deze pagina?(vraag 1 van max 3)
Dat vinden wij jammer. Kunt u aangeven waarom u ontevreden bent?(vraag 2 van 3)