Dit moet u doen met uw textiel: hergebruiken en recyclen
Bent u een fabrikant, importeur of buitenlandse aanbieder van kleding en huishoudtextiel? Dan bent u verantwoordelijk voor uw textiel als de gebruiker het heeft afgedankt. U moet het textielafval inzamelen, sorteren, voorbereiden voor hergebruik en recyclen. Lees wat u moet doen om aan de regels te voldoen.
Op deze pagina
Meld u eenmalig
Als fabrikant, importeur of buitenlandse aanbieder (producent) van huishoudtextiel of kleding valt u waarschijnlijk onder de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel. U bent dan verantwoordelijk voor het inzamelen, sorteren, recyclen en hergebruiken van textiel. Vanaf het moment dat de UPV textiel voor u geldt, moet u zich binnen 6 weken melden bij Rijkswaterstaat met gegevens over uw bedrijf.
Aansluiten bij een producentenorganisatie
U kunt ervoor kiezen om samen met andere producenten aan de UPV te voldoen. Dit doet u door u aan te sluiten bij een producentenorganisatie. De producentenorganisatie kan namens u activiteiten uitvoeren zoals het textielafval inzamelen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor plekken waar eindgebruikers oud textiel inleveren.
De producentenorganisatie regelt ook de afvalverwerking. En doet jaarlijks verslag aan de overheid. U betaalt hiervoor een bijdrage aan de producentenorganisatie. Op dit moment zijn er 3 producentenorganisaties:
Lever elk jaar een verslag in van uw resultaten
U moet elk jaar verslag doen over de hoeveelheid textiel die u in het afgelopen jaar heeft verkocht. Vanaf 2026 moet u ook elk jaar doorgeven of u zich heeft gehouden aan de doelstellingen. Zoals voor voorbereiding voor hergebruik, recycling en vezel-tot-vezelrecycling. Deze doelen worden elk jaar groter. De verplichtingen voor deze verslaglegging staan in de Regeling UPV textiel. Bent u aangesloten bij een producentenorganisatie? Dan doet die namens u jaarlijks verslag aan de overheid.
Uw klanten moeten textiel gratis kunnen inleveren
U moet ervoor zorgen dat uw klanten gratis oud textiel kunnen inleveren. U mag zelf bepalen hoe u dit doet. Dit kan bijvoorbeeld op de volgende manieren:
- Consumenten leveren het oude textiel in bij speciale containers voor kleding.
- Consumenten leveren het textiel in bij uw winkel.
U moet ervoor zorgen dat uw klanten weten op welke manier zij oud textiel kunnen inleveren. En dat ze snappen wat er daarna met het textiel gebeurt.
Textiel voorbereiden voor hergebruik en recyclen
Producenten zijn verantwoordelijk om het textielafval voor te bereiden voor hergebruik en te recyclen. Hiervoor staan in de UPV doelstellingen. U kunt dit zelf organiseren of u kunt u aansluiten bij een producentenorganisatie om het samen te doen.
- Voorbereiden voor hergebruik betekent dat u moet zorgen dat het ingezamelde textiel wordt gecontroleerd, schoongemaakt of gerepareerd zodat het weer hergebruikt kan worden.
- Recycling betekent dat u ervoor zorgt dat het ingezamelde textiel weer wordt bewerkt tot een product, materiaal of stof. Er gelden aparte doelstellingen voor vezel-tot-vezel recycling. Hierbij wordt gerecycled textiel verwerkt tot garens waarvan nieuwe kleding wordt gemaakt.
Hoeveel voorbereiden voor hergebruik en recyclen?
Vanaf 2025 moet er elk jaar steeds iets meer worden voorbereid voor hergebruik en gerecycled. In 2025 gaat het om deze hoeveelheden:
- Minstens 50% van het textiel dat in de handel is gebracht wordt voorbereid voor hergebruik of gerecycled.
- Minstens 20% van het textiel dat in de handel is gebracht wordt voorbereid voor hergebruik.
- Minstens 10% van het textiel dat in de handel is gebracht is bestemd voor hergebruik in Nederland.
- Minstens 25% van het gerecyclede textiel wordt vezel-tot-vezel gerecycled.
De belangrijkste veranderingen in beeld
Hergebruiken en recyclen textiel vanaf 1 juli 2023
Producenten verantwoordelijk voor kleding en huishoudtextiel
Producenten moeten zich melden bij RWS
Hoeveel textiel moet worden hergebruikt en gerecycled