Ondernemersplein gebruikt cookies om de website te verbeteren. Deze functionele en analytische cookies bevatten nooit uw persoonsgegevens. Wilt u video’s bekijken? Dan plaatsen derden mogelijk tracking cookies om uw internetgedrag te volgen. Deze tracking cookies kunt u weigeren. Lees meer over ons cookiebeleid

Feiten en cijfers over horeca

Gepubliceerd door:
Centraal Bureau voor de Statistiek

Bent u op zoek naar statistische informatie over de horeca branche? In deze factsheet vindt u de belangrijkste cijfers en trends in de horeca. De horeca bestaat uit eet- en drinkgelegenheden (zoals restaurants en cafes) en logies (overnachtingen).

Aantal bedrijven

Aantal bedrijven

Aantal bedrijven

Grafiek

Bron: CBS CC BY 4.0 

Grafiek

Bron: CBS CC BY 4.0 

De grafiek laat het aantal oprichtingen in de Horeca in Nederland per kwartaal zien. Uitgesplitst naar eet- en drinkgelegenheden en logiesverstrekking.

Omzet Horeca

Feiten en cijfers: stijgt of daalt de omzet?

Feiten en cijfers: stijgt of daalt de omzet?

Grafiek

Bron: CBS CC BY 4.0 

Grafiek

Bron: CBS CC BY 4.0 

De grafiek toont hoe de omzet in de horeca per kwartaal verandert. Het basisjaar in de grafiek is 2021. De ontwikkeling van de omzet is telkens vergeleken met dat jaar. Bijvoorbeeld, de waarde 120 betekent dat de omzet 20 procent gestegen is ten opzichte van het basisjaar.

Omzetniveau Horeca

Omzetniveau Horeca

Grafiek

Bron: CBS CC BY 4.0 

Grafiek

Bron: CBS CC BY 4.0 

Deze grafiek geeft de omzet, kosten en het bedrijfsresultaat voor belasting weer in de horeca.

Omzetniveau eet- en drinkgelegenheden en logies

Omzetniveau eet- en drinkgelegenheden en logies

Grafiek

Bron: CBS CC BY 4.0 

Grafiek

Bron: CBS CC BY 4.0 

De grafiek toont het omzetniveau van eet- en drinkgelegenheden en logies.

Arbeid en vacatures

Aantal werkzame personen

Aantal werkzame personen

Grafiek

Bron: CBS CC BY 4.0 

Grafiek

Bron: CBS CC BY 4.0 

Deze grafiek laat het aantal werkzame personen in de Horeca zien. Een werkzame persoon is een persoon die een baan heeft bij een in Nederland gevestigd bedrijf of bij een particulier huishouden in Nederland. (Ingeleend en/of gedetacheerd personeel en uitzendkrachten worden bij dit onderzoek tot de bij het bedrijf werkzame personen gerekend, aan derden uitgeleend personeel niet.)

Openstaande vacatures

Openstaande vacatures

Grafiek

Bron: CBS CC BY 4.0 

Grafiek

Bron: CBS CC BY 4.0 

Deze grafiek geeft het aantal openstaande vacatures in de afgelopen 12 jaar in de Horeca branche weer.

Personeelstekort

Personeelstekort

Grafiek

Bron: CBS CC BY 4.0 

Grafiek

Bron: CBS CC BY 4.0 

Deze grafiek geeft het percentage ondernemers in de horeca weer wat een personeelstekort ervaart.
Wat vindt u van deze pagina?(vraag 1 van max 3)
Dat vinden wij jammer. Kunt u aangeven waarom u ontevreden bent?(vraag 2 van 3)
Factsheet horeca | Ondernemersplein