Artsen, laboratoria en instellingen zoals zorginstellingen, basisscholen en kinderopvang die bepaalde infectieziektes (ziekte door bacterie of virus) ontdekken of vermoeden, moeten dit melden bij de GGD.

Welke infectieziekten moet u melden?

Voorbeelden van infectieziekten die u als arts of laboratorium moet melden:

Bekijk alle meldingsplichtige infectieziekten bij het RIVM.

U moet de infectieziekte zo snel mogelijk melden bij de arts infectieziektebestrijding van de GGD in uw regio. Hoe snel u moet melden, verschilt per type ziekte en hoe groot het risico is voor de volksgezondheid. U bent strafbaar als u niet meldt. Het medisch beroepsgeheim geldt niet voor deze meldingsplicht. Als arts moet u de ziekte altijd melden, ook als het laboratorium dat al heeft gedaan.

Heeft u een bedrijf met dieren en vermoedt u een besmettelijke dierziekte, zoals vogelgriep, varkenspest, rabiës of Q-koorts? Dan moet u deze dierziekte melden.

Meldingsplicht zieken in kinderopvang en zorginstellingen

Heeft u een instelling waar kwetsbare personen voor minimaal een halve dag verblijven, zoals een kinderopvang of zorginstelling? U moet een ongewoon aantal zieken met maag- en darmaandoeningen (braken en/of diarree), geelzucht of huidaandoeningen melden. Dat geldt ook voor andere ernstige aandoeningen die vermoedelijk besmettelijk zijn, zoals hersenvliesontsteking. U moet de melding binnen een werkdag doen bij de arts infectieziektebestrijding van de GGD in uw regio.

Maatregelen tegen verspreiding van infectieziekten

Bij een uitbraak van een infectieziekte kan de burgemeester of de voorzitter van de veiligheidsregio maatregelen nemen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt. Bijvoorbeeld:

  • gedwongen isolatie in het ziekenhuis of thuis
  • gedwongen quarantaine
  • verbod op beroepsuitoefening