Bedrijven mogen geen verpandingsverboden met elkaar afspreken
Wat is er veranderd?
Bedrijven mogen geen verpandingsverbod meer afspreken in hun contracten. Dat betekent dat een leverancier zijn openstaande rekeningen (geldvorderingen) altijd mag overdragen of verpanden aan een bank of andere geldverstrekker. Dit mag dan als zekerheid voor een lening.
Nu gebeurt het nog wel eens dat bedrijven in hun contract zetten dat een leverancier zijn vorderingen niet mag verpanden. Ze willen zo voorkomen dat er onbekende partijen – zoals een bank – geld komen opeisen. Zo’n verbod is straks niet meer toegestaan.
Dankzij deze nieuwe wet hebben ondernemers meer vrijheid om hun openstaande rekeningen te gebruiken voor een lening. Andere bedrijven kunnen dat niet langer blokkeren.
Heeft u al te maken met een verpandingsverbod? Voor alle bestaande verpandingsverboden geldt een overgangsperiode van 3 maanden. Daarna geldt het verpandingsverbod niet meer.
Het verpandingsverbod geldt niet voor geldvorderingen uit betaal- of spaarrekeningen en ook niet voor geldvorderingen uit een krediet- of geldleningsovereenkomst met meerdere partijen.
Voor wie?
- bedrijven die hun openstaande rekeningen willen gebruiken als onderpand voor een lening
- bedrijven die nog rekeningen moeten betalen aan hun leveranciers
- banken en andere geldverstrekkers
Wanneer?
De Wet opheffing verpandingsverboden is ingegaan op 1 juli 2025. Vanaf 1 oktober 2025 gelden de verpandingsverboden die voor de ingang van de Wet opheffing verpandingsverboden zijn afgesproken niet meer.
Nieuwe Wetten app