Klanten controleren op sancties (sanctiewet)

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
2 min lezen
English version

Bent u een financiële dienstverlener of beleggingsonderneming? Bijvoorbeeld een bank, verzekeraar, wisselinstelling, pensioenfonds, trustkantoor, aanbieder van cryptodiensten of leasemaatschappij? U moet controleren of er nationale of internationale sancties zijn opgelegd aan uw klant, omdat uw klant bijvoorbeeld geld witwast of terrorisme financiert. Als dat zo is, moet u deze straf uitvoeren. Dit staat in de Sanctiewet.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) controleren of u zich houdt aan de sanctieregels.

Sancties uitvoeren

Verschillende organen kunnen financiële sancties (straffen) opleggen:

  • de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN) (de hoogste macht)
  • de Europese Unie (EU)
  • individuele landen

U moet internationale sancties uitvoeren. Dat betekent dat u, als 1 van die organen een sanctie aan uw klant geeft:

  • tegoeden van de persoon of organisatie bevriest
  • geen financiële middelen meer aan deze persoon of organisatie geeft
  • stopt met het geven van financiële diensten, dat u bijvoorbeeld geen verzekeringen meet afsluit

Klanten controleren met de sanctielijst

U moet controleren of uw klanten op deze lijsten staan:

U moet dat op verschillende momenten controleren. U moet dat controleren op het moment dat iemand klant wil worden (cliëntonderzoek). Daarna moet u regelmatig controleren of uw klant op 1 van de sanctielijsten staat, bijvoorbeeld wanneer uw klant belangrijke wijzigingen doet en bij transacties.

Meld u aan voor de Nieuwsservice van DNB: Nieuwsbericht Sancties om op de hoogte te blijven van Europese en nationale sancties.

Meld dat uw klant op een sanctielijst staat

Heeft u een beleggingsonderneming of bent u beheerder van een beleggingsinstelling en staat uw klant of relatie op 1 van de sanctielijsten? Of komt uw klant op de sanctielijst te staan? U moet dat melden bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Bent u een financiële dienstverlener, bijvoorbeeld een bank, verzekeraar of pensioenfonds, en staat uw klant of relatie op 1 van de sanctielijsten? Of komt uw klant op de sanctielijst te staan? U moet dat melden bij De Nederlandsche Bank (DNB) via het Digitaal Loket Toezicht.

Ontdekt u een (voorgenomen) transactie met een klant op de sanctielijst? U moet dat in bepaalde gevallen ook melden bij de Financial Intelligence Unit - Nederland.

Europese meldplicht sancties tegen Rusland

U moet tegoeden van Russen en Russische bedrijven die nieuw op de sanctielijst staan en die u bevriest ook binnen 2 weken melden met het format bevroren tegoeden bij uw toezichthouder (AFM of DNB). Bent u een bank, trustkantoor of aanbieder van cryptodiensten, dan moet u elke 3 maanden een melding doen bij DNB, ook als u geen tegoeden bevroren heeft.

Heeft u nieuwe bezittingen en winsten van de Russische Centrale Bank? Dan moet u die elke 3 maanden melden bij de uw toezichthouder (AFM of DNB) en bij de Europese Commissie.