Zakendoen met Angola

De economie van Angola drijft voornamelijk op de export van olie en diamanten. Buitenlandse investeringen zijn nu nog vooral te vinden in de olie-industrie. De kansen voor Nederlandse ondernemers liggen in de landbouw en waterprojecten.

Do's and don'ts

Do's

Kennis van de taal en zakencultuur opent deuren. Hoewel steeds meer mensen in Angola Engels spreken, met name in de oliesector, is Portugees de voertaal. Daarom is het aan te raden om tijdens een bezoek Portugees te spreken of een tolk in te huren. Het is ook verstandig om na te gaan of de contactpersoon Engels verstaat.

Persoonlijk contact is belangrijk bij het zakendoen in Angola. Angolezen besteden veel tijd aan het opbouwen van relaties. Reis daarom naar het land af voor de eerste contacten. Ga er ook niet altijd van uit dat een e-mail wordt beantwoord, telefoneren gaat sneller.

De communicatie van Angolezen is zakelijk en formeel. Zakendoen in Angola heeft hoofdzakelijk een westers karakter. Angolezen zijn redelijk open in hun besluiten en meningen, maar nemen graag de tijd voor het nemen van een beslissing. Veel Nederlandse bedrijven gebruiken een lokale vertegenwoordiger als het contact eenmaal is gelegd.

Ga bij voorkeur langs om uw gesprekspartner te bereiken. Een eerste afspraak kunt u het beste telefonisch maken. Het is aan te raden een dag voor de afspraak nogmaals telefonisch de bijeenkomst te bevestigen. Daarnaast hebben niet alle Angolezen een visitekaartje, maar men verwacht wel een kaartje van de zakenrelatie. Laat, als dat mogelijk is, het visitekaartje vertalen in het Portugees.

Gebruik altijd aanspreektitels. Wees formeel als de juiste aanspreektitel niet duidelijk is. U bent niet snel overbeleefd. In het zakenleven gebruikt men vaak de aanspreektitel Doutor(a). Vanaf directeursniveau gebruikt u Excellencia. Laat daarnaast overal uw visitekaartje achter.

Angolezen zijn ook formeel in hun kleding. Ga daarom altijd in formele kleding naar ontmoetingen toe. In de werkomgeving is het verstandig voor vrouwen om de schouders te bedekken. En zet nooit uw handtas op de grond, maar altijd op een bank of stoel. Ondanks het klimaat dragen mannen altijd een pak met stropdas.

Dont's

Laat bij een ontmoeting de ander het gesprek openen en wacht af tot u het woord krijgt. Bedank eerst voor de introductie en breng dan uw eigen boodschap. Neem de tijd voor de ontmoeting. Angolezen maken het anderen graag naar de zin. Daarom kan het zijn dat 'ja' wordt gezegd, terwijl het werkelijke antwoord 'nee' is.

Tijdens de eerste afspraken gaat het vooral om elkaar te leren kennen. Neem hier de tijd voor. Angolezen doen liever zaken met mensen die zij kennen en vertrouwen. De eerste vergadering gebruiken zij vaak om te bepalen of u het type persoon bent met wie zij zaken willen doen. Dit gesprek tussen u en uw gesprekspartner is een belangrijk onderdeel van het zakendoen en moet u niet overhaasten.

Angolezen hebben wat betreft het uit eten gaan en drinken de Portugese mentaliteit. Ze eten graag wat later, het liefst rond 20:30 uur. Rode wijn is populair en gewild. Aangezien het lastig is om goede rode wijn te vinden in Angola, wordt het erg gewaardeerd als relatiegeschenk in plaats van drop of stroopwafels.

Land factsheet

Landnaam
Angola
Landcode
AO
Hoofdstad
Luanda
Tijdverschil met Nederland
-1 uur
Taal - officiële taal
Portugees
Munteenheid
Kwanza
Valuta code
AOA
Staatsvorm
Presidentiële republiek
Inwonersaantal (2024)
37,9 miljoen
Inwonersnaam
Angolees
Oppervlakte
1.246.700 km²
Koopkracht (2024)
$ 3.276
BBP (2024)
$ 124,1 miljard
Uitvoerwaarde (2023)
€ 459,0 miljoen
Invoerwaarde (2023)
€ 2,4 miljard
Economische groei (2024)
3,66 %
Ease of doing business (2020)
177 (ranking)

Feiten en cijfers

Invoer goederen uit Angola

Bron: CBS CC BY 4.0

Uitvoer goederen naar Angola

Bron: CBS CC BY 4.0

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)