Zakendoen met Ghana

De economie van Ghana biedt veel kansen voor Nederlandse bedrijven. Met name in de watersector, voedselverwerking en afvalverwerking. Ook in de mijnbouwsector liggen er kansen.

Do's and don'ts

Do's

Voer besprekingen in het Engels. Ghana is een veeltalig land. De officiële taal is weliswaar Engels, maar er worden ongeveer 80 talen gesproken.

Ghana is sterk hiërarchisch ingesteld. De beslissingen zijn doorgaans top-down. Leeftijd speelt hierbij een belangrijke rol. Oudere zakenpartners worden als wijzer beschouwd en nemen vaak ook de belangrijke beslissingen binnen een organisatie.

Besteed veel tijd aan persoonlijk contact. Dit is onmisbaar bij het zakendoen en is soms belangrijker dan de prijs. Een lokale handelsagent kan persoonlijke relaties onderhouden met klanten en andere betrokken partijen.

Dont's

Praat eerst over gewone, alledaagse dingen alvorens over te gaan tot het zakendoen. Houd er rekening mee dat Ghanezen niet direct zijn in hun communicatie. Oogcontact is daarom belangrijk in de Ghanese cultuur.

Toon geen frustratie als bij een afspraak een zakenpartner te laat komt. Dit hoort bij de Ghanese zakencultuur. Belangrijk is om de rechterhand te gebruiken in het contact met anderen. Zorg er ook voor dat de houding respect uitstraalt.

Het geven van dure relatiegeschenken is niet gebruikelijk in Ghana. Bij relatiegeschenken gaat het in Ghana niet om de waarde maar om het gebaar.

Land factsheet

Ghana
Vlag van Ghana
Landnaam
Ghana
Landcode
GH
Hoofdstad
Accra
Tijdverschil met Nederland
-2 uur
Taal - officiële taal
Engels
Munteenheid
Ghana cedi
Valuta code
GHS
Staatsvorm
Presidentiële republiek
Inwonersaantal (2024)
33,7 miljoen
Inwonersnaam
Ghanees
Oppervlakte
238.540 km²
Koopkracht (2024)
$ 2.012
BBP (2024)
$ 67,9 miljard
Uitvoerwaarde (2023)
€ 1,2 miljard
Invoerwaarde (2023)
€ 415,0 miljoen
Economische groei (2024)
2,94 %
Ease of doing business (2020)
118 (ranking)

Feiten en cijfers

Invoer goederen uit Ghana

Bron: CBS CC BY 4.0

Uitvoer goederen naar Ghana

Bron: CBS CC BY 4.0

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)