Zakendoen met Iran
Sancties beïnvloeden de handel tussen Iran en Nederland. Bereid u daarom goed voor. Bekijk ook de landeninformatie op RVO.nl.
Do's and don'ts
Do's
Iran kent een vorm van beleefdheid die 'taarof' heet. Dit houdt bijvoorbeeld in dat er niet meteen op een aanbod in wordt gegaan. De gastheer herhaalt zijn aanbod meestal een paar keer. Het aanbod kan na uitgebreid bedanken geaccepteerd worden. Gebruik 'taarof' bijvoorbeeld bij een uitnodiging voor een etentje, een typische vorm van Iraanse gastvrijheid.
Het is normaal dat hooggeplaatst personeel visitekaartjes uitwisselt. Vermeld titels op visitekaartjes, want rang en positie zijn belangrijk. Zorg voor Engelstalige visitekaartjes en vertaal één kant in het Perzisch (Farsi), de officiële taal van Iran. Gebruik verder altijd de rechterhand voor het aannemen van visitekaartjes. Dit geldt overigens ook voor het aannemen van andere dingen, zoals eten en drinken.
Iraniërs doen graag zaken met mensen die ze kennen en respecteren. Daarom is het goed om de tijd te nemen voor het opbouwen van een persoonlijke relatie, voordat op zakendoen wordt overgegaan. De eerste ontmoeting met een Iraans bedrijf is daarom meestal niet gericht op zakendoen, maar op elkaar leren kennen Zodra er goede zakenrelaties gevormd zijn, kan er door middel van deze contacten een nuttig zakennetwerk ontstaan.
Maak op tijd afspraken in Iran en bevestig deze op een later moment. Bevestigen kan het beste een week van te voren en bij aankomst in het land. Plan genoeg tijd tussen verschillende afspraken. Vanwege de drukke verkeerssituatie in Teheran hebben Iraniërs meestal wel begrip voor een bezoeker die te laat komt. Houdt er verder rekening mee dat een Iraanse zakenpartner soms een collega of baas bij het gesprek wil halen en de afspraak dus flink kan uitlopen.
Het is goed om geduldig te blijven tijdens afspraken en bijeenkomsten. Deze kunnen namelijk regelmatig onderbroken worden. Zo is het niet ongebruikelijk dat men tijdens een vergadering fluisterend de telefoon opneemt.
Iraniërs zijn erg gevoelig voor complimenten en beleefdheid. Begin een zakengesprek daarom altijd met het tonen van waardering voor bijvoorbeeld het land, de stad of het bedrijf. Iraniërs waarderen het ook als ze worden uitgenodigd voor een bezoek aan het bedrijf in Nederland. Zorg er verder voor dat schoenzolen niet getoond worden. Dit wordt als ontzettend respectloos ervaren.
Dont's
Iraniërs zijn trots op de Perzische keuken en zullen de zakenrelatie daar kennis mee laten maken. Neem uitnodigingen voor etentjes daarom zeker aan om beleefdheid te tonen. Verder zijn alcohol en varkensvlees streng verboden in het islamitische Iran en uiteraard niet te bestellen in restaurants. Gebruik dit eten en drinken dan ook niet in Iran.
'Norooz' (Perzisch nieuwjaar) is de grote vakantie voor Iraniërs. Deze valt rond 21 maart en duurt 2 weken. Tijdens deze vakantie zijn alle kantoren, bedrijven en de meeste winkels gesloten. Verder is het verstandig om geen zaken te doen tijdens de vastenmaand Ramadan. Iran kent veel andere officiële vrije dagen. Het is daarom aan te raden om te controleren of de reis niet samenvalt met een van deze dagen.
Relatiegeschenken zijn bij de eerste kennismaking niet nodig. Dat neemt niet weg dat Iraniërs vaak hun waardering tonen bij een afspraak door bloemstukken of traditionele souvenirs te geven. Aan de andere kant worden Nederlandse lekkernijen (bijvoorbeeld stroopwafels) altijd dankbaar ontvangen.
Land factsheet
- Iran
- Landnaam
- Iran
- Landcode
- IR
- Hoofdstad
- Teheran
- Tijdverschil met Nederland
- 2 uur
- Taal - officiële taal
- Perzisch
- Munteenheid
- Iraanse rial
- Valuta code
- IRR
- Staatsvorm
- Theocratische republiek
- Inwonersaantal (2024)
- 87,4 miljoen
- Inwonersnaam
- Iraniër
- Oppervlakte
- 1.745.150 km²
- Koopkracht (2024)
- $ 4.448
- BBP (2024)
- $ 388,8 miljard
- Uitvoerwaarde (2023)
- € 1,7 miljard
- Invoerwaarde (2023)
- € 26,0 miljoen
- Economische groei (2024)
- 2,05 %
- Ease of doing business (2020)
- 127 (ranking)
Feiten en cijfers
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)