Zakendoen met Mali

Als u zaken wilt doen in Mali, is het goed om de politieke situatie van het land te kennen. Ook moet u rekening houden met de internationale sancties die voor dit land gelden. De Malinese landbouwsector biedt kansen voor Nederlandse ondernemers.

Do's and don'ts

Do's

De officiële taal in Mali is Frans, maar de meeste mensen spreken vooral lokale talen zoals Bambara. Overweeg van tevoren of een tolk nodig is bij besprekingen. Bedenk dat in Mali een gegeven woord vaak zwaarder weegt dan een getekend contract.

Handen schudden is gebruikelijk bij een begroeting in de werkomgeving. De eerste begroeting is belangrijk in Mali. Hou daar rekening mee. In Mali wordt veel gesproken over familie, buren en kennissen. Ook met zakelijke relaties.

Tijd is een flexibel begrip in Mali. Te laat komen is normaal. Houd er rekening mee dat het opbouwen van een goede relatie tijd kost. Voor Malinezen is een goede relatie met een zakenpartner heel belangrijk.

Dont's

Mali heeft een bemiddelingscultuur. In geval van een geschil is het beter om een 'vriendelijke oplossing' te zoeken, dan te wachten op een uitspraak van de rechtbank.

Voor een man zijn lange mouwen niet verplicht. Vrouwen kunnen het best kleding dragen die schouders en knieën bedekt. Malinezen waarderen directheid, vastberadenheid (in combinatie met hoffelijkheid), empathie en een chique uitstraling. Shorts worden niet gewaardeerd.

Familie en gemeenschap zijn belangrijk in Mali. Nodig gerust een Malinese zakenrelatie thuis uit en laat hem of haar kennismaken met familie of vrienden. Of nodig de relatie uit om uit eten te gaan.

Land factsheet

Mali
Vlag van Mali
Landnaam
Mali
Landcode
ML
Hoofdstad
Bamako
Tijdverschil met Nederland
-2 uur
Taal - officiële taal
Frans
Munteenheid
Cfa-frank
Valuta code
XOF
Staatsvorm
Semi-presidentiële republiek
Inwonersaantal (2024)
24,1 miljoen
Inwonersnaam
Malinees
Oppervlakte
1.240.190 km²
Koopkracht (2024)
$ 924
BBP (2024)
$ 22,3 miljard
Uitvoerwaarde (2023)
€ 124,0 miljoen
Invoerwaarde (2023)
€ 10,0 miljoen
Economische groei (2024)
5,10 %
Ease of doing business (2020)
148 (ranking)

Feiten en cijfers

Invoer goederen uit Mali

Bron: CBS CC BY 4.0

Uitvoer goederen naar Mali

Bron: CBS CC BY 4.0

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)