Zakendoen met Vietnam

Vietnam is met ruim 95,5 miljoen inwoners een interessante en relatief onontdekte markt voor Nederlandse ondernemers. Het land heeft een jonge en merkbewuste bevolking.

Do's and don'ts

Do's

Niemand verwacht dat een buitenlandse zakenpartner Vietnamees spreekt tijdens een zakelijke bijeenkomst, maar het is wel zo beleefd om een paar woorden te kennen. Veel mensen spreken Engels, maar beheersen dat niet op professioneel niveau. Zoek dus een betrouwbare tolk.

Draag nette en bedekte kleding naar een zakelijke afspraak. Vrouwen dragen bijvoorbeeld een blouse of een jurk met mouwen. Mannen kunnen een overhemd met een nette broek dragen.

Bouw een persoonlijke band op met zakenpartners. Dit is in Vietnam erg belangrijk. Een Vietnamees waardeert humor, maar niet tijdens de eerste ontmoeting. Praat niet over politiek of de Vietnamoorlog, dat ligt gevoelig. Een betrouwbare lokale partner kan de voorbereiding aanzienlijk versnellen.

In Vietnam nemen mensen weloverwogen een besluit. Wees daarom geduldig. En neem de tijd om veel papierwerk te bekijken. Stuur achteraf een aanvullende e-mail om zekerheid te krijgen over een bereikte overeenstemming. Een vermeende 'ja' kan in Vietnam 'ja, ik begrijp wat u bedoelt' betekenen.

Het schudden van handen is ingeburgerd, maar een traditionele groet kan ook. De traditionele Vietnamese groet bestaat uit het tegen elkaar plaatsen van de handpalmen en het buigen van het hoofd. Raak nooit het hoofd van andere mensen aan. Visitekaartjes worden veel gebruikt in Vietnam. Zorg voor tweetalige kaartjes in het Engels én het Vietnamees.

Leer de hiërarchie kennen bij zakenpartners. Vietnamezen zijn gewend aan hiërarchie. Ook al hebben ze zelf een beter idee, ze doen wat de baas vraagt. Voor beslissingen is het belangrijk om bij de juiste persoon in de hiërarchie aan te kloppen. Spreek een Vietnamees contact aan met de voornaam, voorafgegaan door de Engelstalige aanspreektitel Mr of Mrs. Het laatste deel van een Vietnamese naam is de voornaam. Mr Nguyen Van Hai noemt u dus 'Mr Hai'.

Dont's

Het is onbeleefd niet te eten wat er is opgediend. In de Vietnamese keuken zijn rijst, noedels en soep de basis. Pho is het meest gegeten gerecht. Dit is noedelsoep met kip of vis en groenten. Bij vrijwel elk gerecht komt gestoomde rijst op tafel. Bij een Vietnamees feest hoort vaak luide muziek, karaoke en sterke drank.

In Vietnam geven zakenpartners elkaar geen relatiegeschenken tijdens de eerste ontmoeting. Bij latere ontmoetingen kan dat wel. Vietnamezen waarderen simpele relatiegeschenken. Iets kleins uit eigen land is ideaal. Kies voor rood of goud verpakkingspapier. Vermijd blauw en zwart. Uit beleefdheid worden cadeaus niet geopend in het bijzijn van de schenker.

Mondelinge afspraken zijn bindend voor Vietnamezen. Vermijd daarom beloftes die mogelijk niet waar te maken zijn.

Vermijd conflicten en voorkom gezichtsverlies door geduldig te zijn. In Azië verlopen zaken soms niet zo snel als in het Westen.

Land factsheet

Vietnam
Vlag van Vietnam
Landnaam
Vietnam
Landcode
VN
Hoofdstad
Hanoi
Tijdverschil met Nederland
5 uur
Taal - officiële taal
Vietnamees
Munteenheid
Dong
Valuta code
VND
Staatsvorm
Communistische staat
Inwonersaantal (2024)
101,2 miljoen
Inwonersnaam
Vietnamees
Oppervlakte
331.230 km²
Koopkracht (2024)
$ 4.925
BBP (2024)
$ 498,4 miljard
Uitvoerwaarde (2023)
€ 2,3 miljard
Invoerwaarde (2021)
€ 6,7 miljard
Economische groei (2024)
6,85 %
Ease of doing business (2020)
70 (ranking)

Feiten en cijfers

Invoer goederen uit Vietnam

Bron: CBS CC BY 4.0

Uitvoer goederen naar Vietnam

Bron: CBS CC BY 4.0

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)