Wilt u een bedrijf starten of uw bedrijfsactiviteiten veranderen of uitbreiden, of gaat u werkzaamheden uitvoeren in de omgeving, bijvoorbeeld bouwen of slopen? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen. Bedrijven die grote schade aan het milieu kunnen veroorzaken hebben een omgevingsvergunning nodig. U heeft bijvoorbeeld een omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit nodig als uw bedrijf veel energie verbruikt, luchtvervuiling of overlast door geluid of stank kan veroorzaken.
Voor het verlenen van een omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit zijn de gemeente, de Provincie of het Rijk verantwoordelijk. Als vuistregel kunt u aanhouden dat u bij de provincie voor de vergunning moet zijn in de volgende situaties: Het gaat om RIE-bedrijven. RIE staat voor Richtlijn Industriële Emissies (voorheen IPPC). Dat zijn bijvoorbeeld chemische fabrieken, energiecentrales, afvalverwerkers, huisvuilverbrandingsinstallaties of grote metaalproducenten. Het kan ook gaan om Seveso-inrichtingen. Dit zijn bedrijven waar grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen aanwezig zijn.
De Omgevingswet stelt regels aan de (milieu)gevolgen die bedrijven veroorzaken. Uw bedrijf kan ook gevolgen voor de natuur hebben. Het behoud van beschermde gebieden en planten- of diersoorten kan namelijk gevaar lopen. Geef dit duidelijk aan in de aanvraag. De provincie beoordeelt dan ook de gevolgen voor de natuur. Mogelijk dat u voor uw project dan ook een omgevingsvergunning voor een Natura 2000-activiteit of een flora- en fauna-activiteit dient aan te vragen.
OmgevingsloketSoms is een melding voldoende en heeft u geen omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit nodig.
Wat u nodig heeft voor de omgevingsvergunningaanvraag hangt af van het soort bedrijf en hoe groot het is. U levert onder andere in: een akoestisch rapport een bodemonderzoeksrapport, een geurrapport, een energierapport, een luchtkwaliteitsonderzoek, een plattegrond en/of een bedrijfsplan waarin u de bedrijfsactiviteiten toelicht.
Zie vereisten.
U kunt uw omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit bedrijven digitaal aanvragen via het omgevingsloket. Ook kunt u hier eerst een vergunningencheck doen.
Als u de omgevingsvergunningaanvraag niet digitaal kunt indienen, kunt u contact opnemen met de Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg via telefoonnummer 043 389 73 30.
Voor het in behandeling nemen van uw aanvraag zijn op grond van de Legesverordening Provincie Limburg 2024 leges verschuldigd. De hoogte van de leges vindt u in de Tarieventabel van de Legesverordening Limburg 2024.
Voor een omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit geldt een beslistermijn van 26 weken (uitgebreide procedure) of 8 weken (reguliere procedure) met de mogelijkheid om de beslistermijn te verlengen met 6 weken.
Heeft u een omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit aangevraagd waarop de uitgebreide procedure van toepassing is ? Als u het niet eens bent met onze beslissing op uw aanvraag, kunt u beroep instellen bij de rechtbank. Doe dit binnen 6 weken.
Heeft u een omgevingsvergunning voor een milieubelastende activiteit aangevraagd waarop de reguliere procedure van toepassing is? Als u het niet eens bent met onze beslissing op uw aanvraag, dan kunt u hiertegen bezwaar maken. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op uw bezwaar? Dan kunt u binnen 6 weken in beroep gaan bij de rechtbank.
Neem dan contact op met de Regionale Uitvoeringsdienst Zuid-Limburg via telefoonnummer 043 389 73 30.