Begeleid uw werknemers bij verlies en rouw
Rouwverwerking kan leiden tot psychisch verzuim. Het is belangrijk dat u weet hoe u moet omgaan met een werknemer in rouw.
Wat betekent rouwen voor werk?
Rouwen kan gevolgen hebben voor het soort werk dat uw werknemer aankan. Maar bijvoorbeeld ook voor de hoeveelheid werk. Dat verschilt per persoon en ook per (moment van de) dag. Er is geen tijdslimiet aan rouw. Uw werknemer kan pas maanden na het overlijden van een dierbare klachten krijgen of zich heel emotioneel voelen. Klachten kunnen ook weer heviger terugkeren nadat ze een periode weg waren. Om werk en rouw te kunnen combineren heeft uw werknemer maatwerk nodig.
Werk als ondersteuning
Werk kan ook een positieve bijdrage leveren aan het rouwproces. Werk kan zorgen voor:
- structuur en ritme in de dagen
- sociale steun
- een luisterend oor
- afleiding
- voldoening doordat iemand het gevoel heeft bij te dragen aan de maatschappij
Wat kunt u doen?
Het belangrijkste is begrip hebben voor de situatie van uw werknemer en het bieden van begeleiding aan uw werknemer. Hiervoor is het nodig dat u weet dat een rouwproces er voor íedereen en voor elke situatie weer anders uitziet. En dat er geen vast tijdspad is voor rouwen en geen standaardaanpak. Ook is het belangrijk dat u weet wat de mogelijkheden zijn voor rouwverlof binnen uw organisatie.
De dagen direct na het overlijden van de dierbare van uw werknemer
In deze periode zijn er verschillende momenten en manieren waarop u uw werknemer kunt steunen. Het kan zijn dat u daarvoor binnen uw bedrijf of organisatie een protocol hebt. Hierin kan bijvoorbeeld staan of er iemand van uw organisatie naar de uitvaart gaat.
Laat uw werknemer ook weten hoe het verlof voor deze dagen geregeld kan worden. Laat duidelijk zien wat de verlofmogelijkheden inhouden. U helpt uw werknemer niet met een verwijzing naar websites.
De tijd erna
Sommige werknemers willen zo snel mogelijk weer aan het werk, andere zien er erg tegenop om weer te beginnen. Het verschilt per werknemer waar behoefte aan is. Blijf in gesprek en luister vooral goed. U kunt na elk contactmoment samen een nieuw moment kiezen waarop u elkaar weer spreekt. Leg het initiatief voor het contact niet alleen bij uw werknemer. Blijf uw werknemer de komende tijd vragen hoe het gaat. Doe dat steeds op een rustig moment en neem er de tijd voor.
Zorg er voor dat u in gesprek gaat en blijft met uw werknemer over het werk. Bespreek samen hoe uw werknemer het werk weer kan oppakken. Welke aanpassingen in werkzaamheden, werktijden of werkplek zijn er mogelijk? Wat is haalbaar? Geef aan dat u als leidinggevende ook rekening moet houden met wat nodig is voor het bedrijf of de organisatie. Probeer samen te zoeken naar een werkbare situatie voor nu.
Het kan zijn dat uw werknemer behoefte heeft aan extra ondersteuning bij het combineren van rouw en werk. U kunt uw werknemer wijzen op de mogelijkheden die er binnen uw organisatie zijn. Dat kan zijn:
- rouwbegeleiding door bedrijfsmaatschappelijk werk
- preventieve gesprekken met de bedrijfsarts.
Welke regelingen zijn er?
Afspraken over rouwverlof staan vaak in de cao. Het kan ook zijn dat u zelf regels voor rouwverlof heeft opgenomen in uw eigen arbeidsvoorwaarden. Er ligt een wetsvoorstel om rouwverlof als gevolg van een sterfgeval in een gezinssituatie wettelijk vast te leggen. Werknemers die fulltime werken krijgen het recht 5 werkdagen rouwverlof op te nemen.
Uw werknemer kan gebruikmaken van calamiteitenverlof. Dit verlof varieert van een paar uur tot enkele dagen en is alleen geldig bij het een overlijden van een direct familielid. Calamiteitenverlof geldt ook voor werknemers met een tijdelijk contract of die nog in de proeftijd zitten. U betaalt het salaris door, tenzij er in de cao iets anders staat.
Met de Wet flexibel werken kan uw werknemer vragen om een aanpassing van de arbeidsduur, arbeidsplaats en werktijd. Dit kan helpen om werk en rouw beter te combineren. U kunt een verzoek voor flexibel werken alleen afwijzen om zwaarwegende bedrijfs- of dienstredenen. Lees meer over de Wet flexibel werken in de praktijk.
Zie ook
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid