Recht op reparatie: product repareren aantrekkelijker voor consumenten

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version
Dit wetsvoorstel gaat in op: 31 juli 2026

Wat verandert er?

Maakt of verkoopt u elektronische producten zoals wasmachines, laptops of andere spullen die kapot kunnen gaan? Er komen nieuwe regels uit de Reparatierichtlijn (EU) 2024/1799. Deze regels maken het voor uw klant makkelijker en goedkoper om de producten te laten repareren. Dit kan voor uw klant een extra reden zijn om te kiezen voor reparatie in plaats van vervanging. Dit moet leiden tot minder afval.

Dit verandert er voor u:

  • Reparatieplicht: Maakt u spullen waarvoor de EU reparatieregels heeft, zoals apparaten met een stekker? Dan moet u die repareren als de klant hierom vraagt, ook als de garantie is verlopen. U mag een redelijke prijs vragen of het gratis doen.
  • Duidelijke informatie: U kunt een standaardformulier gebruiken om klanten te laten zien wat een reparatie kost en hoelang het duurt. Dit heet het Europees reparatie-informatieformulier.
  • Onlineplatform: Er komt een Europees reparatieplatform. Hier kunnen klanten u vinden als reparateur.
  • Garantie verlengen: Verkoopt u producten? Als een klant kiest voor reparatie binnen de garantie, krijgt hij 12 maanden extra garantie. U moet klanten hierover informeren en soms een vervangend product lenen.

Voor wie?

  • fabrikanten van goederen
  • reparateurs van goederen
  • verkopers van goederen

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in op 31 juli 2026.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Eerst moeten de Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel aannemen. Na publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant kan de wet ingaan.

Nieuwe wetten app

Wilt u een melding bij belangrijke wetswijzigingen?

Download de Nieuwe Wetten app, kies uw onderwerp of branche en krijg meldingen als er voor u belangrijke wetswijzigingen of nieuwe regels zijn.

Google Play Store: download de Nieuwe Wetten app.Apple App Store: download de Nieuwe Wetten app.
Lees meer

Nieuwe Wetten app

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)