Regels voor binnenvaart

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 14 mei 2025
2 min lezen
English version

Vaart u als schipper op de binnenwateren van Nederland? Dan moet u zich houden aan de Binnenvaartwet.

Meer weten of direct regelen

bij uw gemeente, provincie of waterschap

In de Binnenvaartwet staan eisen voor onder meer:

  • de deugdelijkheid, inrichting en uitrusting van een schip
  • de arbeidsomstandigheden
  • de lichamelijke gesteldheid en vakbekwaamheid van de schipper

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) houdt toezicht op het naleven van de Binnenvaartwet.

Verplichte documenten binnenvaart

EU kwalificatiecertificaat schipper

U moet een EU kwalificatiecertificaat schipper (voorheen groot vaarbewijs) hebben als u over de binnenwateren vaart.

Certificaat van onderzoek of binnenschipcertificaat

In veel gevallen heeft u voor uw schip een certificaat van onderzoek of een binnenschipcertificaat nodig. Hierin staat dat uw schip aan alle technische eisen voldoet. Certificaten voor binnenschepen kunt u aanvragen bij klassebureaus of keuringsinstanties.

Rijnvaartverklaring aanvragen

Bent u (mede-)eigenaar of exploitant van een binnenschip? Dan heeft u meestal een Rijnvaartverklaring nodig. Hiermee mag u op bijna alle wateren van de lidstaten van de Europese Unie (EU) en Zwitserland varen. U kunt de Rijnvaartverklaring aanvragen bij Kiwa Register.

Bewijs van vakbekwaamheid binnenvaart

Binnen uw onderneming moet minimaal 1 persoon een bewijs van vakbekwaamheid hebben. Dit bewijs is verplicht voor bedrijfsmatig vervoer in de binnenvaart. U kunt een bewijs van vakbekwaamheid binnenvaart aanvragen bij Kiwa Register.

Meetbrief

In sommige situaties is een meetbrief verplicht. U kunt een meetbrief aanvragen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Bemanning binnenvaart

Heeft u als reder of binnenvaartschipper bemanning? In de Binnenvaartwet staan regels over de eisen aan ondernemers, schippers en bemanningen in de binnenvaart.

Dienstboekje en vaartijdenboek

De bemanning kan zijn bekwaamheid laten zien met een dienstboekje. U moet de werktijden van uw bemanning registreren. Dit moet u bijhouden in een vaartijdenboek. Elk binnenvaartschip, behalve veerponten en veerboten, moet een vaartijdenboek hebben.

Vergunning of ontheffing bijzonder transport provinciale vaarweg

Gaat u bijzonder transport vervoeren via een kanaal of rivier? Of gaat u varen met een boot met afwijkende afmetingen? Dan moet u een vergunning of ontheffing aanvragen bij de provincie en/of Rijkswaterstaat.

Gevaarlijke stoffen vervoeren

Vervoert u gevaarlijke stoffen over de binnenwateren? Dan moet u zich houden aan de Europese overeenkomst voor het internationale vervoer van gevaarlijke goederen over de binnenwateren (ADN). Het ADN wordt iedere 2 jaar aangepast.

Als u gevaarlijke stoffen vervoert, moet u bepaalde documenten hebben. Soms moet u zich melden bij de eerste IVS-post op uw route.

Kunt u niet aan de eisen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen voldoen? U kunt dan in sommige gevallen een ontheffing vervoer gevaarlijke stoffen binnenvaart aanvragen bij de ILT.

Varend ontgassen verboden voor binnenvaarttankschepen

Binnenvaarttankschepen laten tijdens het varen soms schadelijke dampen van ladingresten naar de open lucht ontsnappen. Zo maken ze de laadruimte en leidingen schoon. Het is landelijk verboden om bepaalde schadelijke dampen te laten ontsnappen terwijl u vaart.

Ongevallen in de binnenvaart melden

U bent verplicht om ongevallen en veiligheidsrisico’s in de binnenvaart te melden bij de ILT. Ongevallen zijn bijvoorbeeld aanvaringen, schade aan het schip of schade aan de omgeving. De ILT beoordeelt of verder varen veilig en verantwoord is.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Dit artikel is gerelateerd aan:

Wetswijzigingen