Wilt u bemestingsproducten op de markt brengen, zoals (kunst)mest, bodemverbeteraars of biostimulanten? Dan moet u zich houden aan de regels in de Europese Meststoffenverordening. Dit zijn onder meer regels voor veiligheid, kwaliteit en de verplichte CE-markering. Kopers moeten kunnen zien waar een bepaald product uit bestaat (etiketteringseisen).

Fabrikant of leverancier registreren

Als fabrikanten of leveranciers moet u zich registreren om bemestingsproducten op de markt te kunnen brengen. Dit doet u door uw bedrijf te melden als overige leverancier of afnemer bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

EG-meststoffen op de markt brengen

Zogenaamde EG-meststoffen vallen ook onder de EU-meststoffenverordening. Dit zijn kunstmeststoffen die in bijlage I van de oude EU meststoffenverordening staan. Op het etiket staat: EG-meststof. Deze mag u vrij verkopen en gebruiken binnen de EU. U mag alleen EG-meststoffen verkopen die voldoen aan de oude EU-verordening voor minerale (anorganische) meststoffen als ze vóór 16 juli 2022 zijn geproduceerd. Na die datum moeten uw EG-meststoffen voldoen aan de eisen in de EU-meststoffenverordening.

Een lidstaat mag EG-meststoffen alleen verbieden of beperken als er sprake is van een gezondheidsrisico of risico voor het milieu is. In deze gevallen wordt het product tijdelijk uit de handel gehaald in afwachting van een risicobeoordelingsstudie.

Andere anorganische meststoffen verkopen

Kalkmeststoffen, herwonnen fosfaten en andere anorganische meststoffen, mag u op de markt brengen zolang ze voldoen aan de regels uit de Meststoffenwet. In de wet staan algemene, landbouw- en milieuregels en regels voor de verpakking en etikettering van meststoffen. Deze minerale meststoffen worden in de wet anorganische meststoffen genoemd.

Wilt u nieuwe meststoffen die gemaakt zijn van afval- of reststoffen op de markt brengen? Hiervoor geldt een speciale toelatingsprocedure. U vraagt dit aan bij RVO via een formulier voor mestproductie of een formulier voor co-vergistingsmateriaal. Zodra de stoffen zijn toegelaten, komen ze op een zogenaamde positieve lijst, die als bijlage bij het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet staat.

Gemengde meststoffen

U mag gemengde meststoffen op de markt brengen zolang de ingrediënten en het eindproduct voldoen aan de eisen voor de specifieke meststofcategorie. Er zijn wel uitzonderingen: je mag rioolslib, digestaten en verschillende reststoffen niet mengen.

Biostimulanten en bodemverbeteraars

Biostimulanten en bodemverbeteraars vallen niet onder meststoffen, omdat ze gericht zijn op het verbeteren van het milieu van planten of gewassen zonder dat deze voedingsstoffen krijgen. Dit zijn bijvoorbeeld stoffen gebaseerd op zeewier, algen of biomeststoffen. Op basis van de kenmerken vallen biostimulanten onder de regels voor gewasbeschermingsmiddelen of die voor meststoffen, omdat er geen specifieke regels zijn voor dit soort producten. Als het product geen van beide is, mag het alleen op de markt worden gebracht als het product veilig is voor de gezondheid van mens, dier en het milieu.

Conformiteitsbeoordeling en CE-markering

Elk bemestingsproduct dat u op de Europese markt brengt moet beoordeeld worden (conformiteitsbeoordeling). U kunt de beoordeling zelf doen of u kunt het laten doen door een geaccrediteerde organisatie. Of u de beoordeling zelf mag doen, hangt af van de productcategorie van uw product. Na de beoordeling moet u een CE-markering op het product aanbrengen. Een CE-markering laat zien dat het product voldoet aan de wettelijke eisen.

Regels voor etiketten

Etiketten op bemestingsproducten vermelden in ieder geval:

  • de naam van de producent
  • de (handels)naam van het product
  • informatie over de werking en het gebruik van het product en de percentages van de ingrediënten in het product
  • de nettohoeveelheid en samenstelling van het product

Daarnaast moet op etiketten van biostimulanten duidelijk en expliciet staan dat het product geen meststof of gewasbeschermingsmiddel is.

Op verpakte producten staat de informatie op de verpakking of op het etiket dat eraan bevestigd is. Onverpakte producten moeten voorzien zijn van een apart document met de vereiste informatie. De informatie moet duidelijk leesbaar en onuitwisbaar zijn. Vloeibare producten moeten ook instructies hebben over opslag en veiligheidsmaatregelen.

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)