Wettelijke opzegtermijn bij ontslag werknemer
Wilt u uw werknemer ontslaan? Dan moet u rekening houden met de wettelijke opzegtermijn. Ook voor een werknemer die ontslag neemt, geldt een wettelijke opzegtermijn. Tijdens deze termijn blijft uw werknemer in dienst. Aan het einde van de opzegtermijn eindigt de arbeidsovereenkomst.
Opzegtermijn vast contract
Gaat u een arbeidscontract van onbepaalde tijd opzeggen? Dan geldt een wettelijke opzegtermijn. U moet als werkgever opzeggen voor het einde van de maand. Behalve als u met uw werknemer schriftelijk een andere afspraak heeft gemaakt.
Opzegtermijn werkgever
De wettelijke opzegtermijn is minimaal 1 maand tot maximaal 4 maanden. Dat betekent dat u uw werknemer 1 tot 4 maanden van tevoren moet vertellen dat u het contract beëindigt. Hoe langer iemand bij u werkt, hoe langer de wettelijke opzegtermijn.
Wilt u een kortere opzegtermijn dan de wettelijke opzegtermijn? Dit kan alleen als de cao dit toestaat. Wilt u een langere opzegtermijn dan de wettelijke opzegtermijn? Dan moet u dit in het arbeidscontract zetten. Maakt u zelf geen afspraken en is er ook geen cao? Dan geldt de wettelijke opzegtermijn.
Heeft uw werknemer de AOW-leeftijd bereikt? Dan is de opzegtermijn is 1 maand.
Opzegtermijn bij vaststellingsovereenkomst
Maakt u een vaststellingsovereenkomst (bij ontslag met wederzijds goedvinden)? Dan geldt de wettelijke opzegtermijn of de afspraken die in het contract of de cao staan. Als u de einddatum vastlegt, moet u hiermee rekening houden.
Opzegtermijn werknemer
Gaat uw werknemer zijn vast contract opzeggen? Dan heeft uw werknemer een wettelijke opzegtermijn van 1 maand. Uw werknemer moet 1 maand voordat hij stopt zijn contract opzeggen.
Uw werknemer mag een langere opzegtermijn met u afspreken tot maximaal 6 maanden. Deze afspraak moet u in het contract zetten. Uw eigen opzegtermijn moet dan minstens 2 keer zo lang zijn als die van uw werknemer.
Opzegtermijn tijdelijk contract
Voor een tijdelijk contract geldt geen opzegtermijn. Een contract voor bepaalde tijd loopt af op de afgesproken einddatum. U mag met uw werknemer afspreken dat u het contract eerder kunt opzeggen. Deze afspraak moet dan in het contract staan.
Aanzegtermijn
Voor een tijdelijk contract geldt wel een aanzegtermijn. Binnen deze tijd moet u de werknemer schriftelijk laten weten of u het tijdelijke contract wel of niet verlengt.
Geen opzegtermijn in proeftijd en bij ontslag op staande voet
Als u uw werknemer ontslaat tijdens zijn proeftijd of als uw werknemer ontslag neemt tijdens zijn proeftijd, is er geen opzegtermijn. Het contract stopt meteen.
Als u uw werknemer op staande voet ontslaat of als uw werknemer op staande voet ontslag neemt (om een dringende reden), is er geen opzegtermijn. Het contract stopt meteen.
U en uw werknemer kunnen ook afspreken dat het ontslag op staande voet ingaat. Als dat zo is, moet dit worden vastgelegd in een schriftelijke verklaring. U moet nog steeds de juiste ontslagprocedures volgen.
Vergoeding betalen
Houdt u zich niet aan de opzegtermijn? Dan moet u uw werknemer een vergoeding betalen. Dit bedrag is het loon dat u zou moeten betalen tijdens de opzegtermijn.