Vakantiedagen voor werknemers

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Gecontroleerd 23 apr 2025
1 min lezen
English version

Uw werknemer heeft recht op vakantiedagen. Tijdens deze vakantiedagen betaalt u het loon door aan uw werknemer.

Hoeveel vakantiedagen krijgt een werknemer?

Uw werknemer heeft recht op wettelijke vakantiedagen (wettelijk verlof). Uw werknemer kan soms bovenwettelijke vakantiedagen opbouwen.

Wettelijk verlof

Uw werknemer heeft per jaar recht op 4 keer het aantal uren dat hij per week werkt. Als uw werknemer 40 uur per week werkt, dan heeft hij recht op 4x40=160 vakantie-uren per jaar. U mag deze wettelijke vakantiedagen niet uitbetalen.

Bovenwettelijk verlof

Bovenwettelijke vakantiedagen (bovenwettelijk verlof) zijn extra vakantiedagen bovenop het wettelijk verlof. Deze vakantiedagen zijn niet verplicht. U maakt zelf deze afspraken met uw werknemer en zet deze in het arbeidscontract. Als er afspraken over het bovenwettelijk verlof in de cao staan, heeft uw werknemer recht op bovenwettelijk verlof. U mag deze vakantiedagen uitbetalen.

Vakantiedagen opbouwen

Uw werknemer bouwt vakantie-uren op door te werken. Ook tijdens het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof, aanvullend geboorteverlof, langdurig zorgverlof en tijdens (gedeeltelijke) ziekte bouwt uw werknemer vakantie-uren op. Voor bovenwettelijke vakantie-uren kunnen er andere afspraken in de cao staan. Bij onbetaald verlof bouwt uw werknemer geen verlof op.

Vakantiedagen opnemen

Uw werknemer moet elk jaar zijn wettelijke vakantiedagen kunnen opnemen. De wettelijke vakantiedagen blijven na het jaar waarin uw werknemer de vakantiedagen opbouwt, nog 6 maanden geldig. Daarna vervallen de vakantiedagen. U mag in overleg met uw werknemer afspreken dat de wettelijke vakantie-uren langer geldig zijn (maximaal 5 jaar).

Vrij op feestdagen

Uw werknemer heeft geen wettelijk recht op een vrije dag op officiële feestdagen. In de cao of in de arbeidsovereenkomst staat of uw werknemer vrij is op feestdagen. Algemeen erkende (christelijke) feestdagen in Nederland zijn:

  • Nieuwjaar
  • Goede Vrijdag
  • Pasen
  • Koningsdag
  • Bevrijdingsdag
  • Hemelvaartsdag
  • Pinksteren
  • Kerstmis

Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag (5 mei), zijn uw werknemers vrij als u dat afspreekt of als de cao dat bepaalt. Veel cao's bepalen dat werknemers 1x per 5 jaar (het lustrumjaar) recht hebben op een betaalde vrije dag op 5 mei. Aankomende lustrumjaren zijn 2030 en 2035.

Feestdag ruilen

Het Suikerfeest of het Offerfeest zijn geen officiële feestdagen. Een werknemer een erkende christelijke feestdag ruilen voor een niet erkende feestdag als u dat afspreekt of als dat in de cao staat.

Deze pagina is onderdeel van een kwaliteitsnetwerk van de Europese Unie

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)