Regels voor voedselveilig werken
Verkoopt u eten en drinken? Bijvoorbeeld in een restaurant, ijssalon, bakkerij, foodtruck of vanuit huis? Dan moet u hier veilig mee omgaan.
U moet volgens hygiëneregels werken als u eten en drinken:
- bereidt
- verwerkt
- behandelt
- vervoert
U moet een voedselveiligheidsplan maken op basis van de HACCP principes (HACCP-plan). U kunt ook een goedgekeurde hygiënecode gebruiken. Zo voorkomt u dat mensen ziek worden van het voedsel.
In het stappenplan veilig eten en drinken verkopen aan consumenten leest u meer over hoe u aan de regels voor veilig werken met voedsel kunt voldoen.
Voedselveiligheidsplan opstellen
Als u met levensmiddelen werkt, moet u een voedselveiligheidsplan opstellen op basis van HACCP. Dit staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Met behulp van het HACCP-systeem kunt u zien wat er fout kan gaan en hoe u dit kunt voorkomen. In uw voedselveiligheidsplan moet u rekening houden met de 7 basisprincipes van het HACCP-systeem. U zet in uw plan de gevaren voor de veiligheid van voedsel in uw productieproces. U onderzoekt ook het risico dat dit gevaar echt gebeurt. Daarnaast noemt u de punten in het proces die u extra moet controleren om dit risico tegen te gaan.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) kan uw plan controleren tijdens een inspectie.
Hygiënecode gebruiken
U kunt ook met een hygiënecode werken om aan de wettelijke eisen te voldoen. Een hygiënecode is een goedgekeurd voedselveiligheidsplan van uw branchevereniging. De NVWA heeft een overzicht van de hygiënecodes per sector.
Informeren over allergenen
De NVWA controleert of u klanten informeert over allergenen in onverpakte producten vóór de aankoop. Dit geldt bijvoorbeeld voor de horeca, ijssalons, zorginstellingen, catering, bakkers, slagers, groenteboeren en viskramen. U doet dit via schapkaarten of menukaarten. Of u geeft de informatie mondeling, dit moet u wel zichtbaar aangegeven.
Ongedierte voorkomen en bestrijden
U moet voorkomen dat het eten en drinken waar u mee werkt in aanraking komt met ongedierte, zoals muizen, ratten en vliegen. U moet hiervoor de Integrated Pest Management (IPM) methode gebruiken.
Heeft u last van ongedierte in uw bedrijf? Dan moet u ongedierte laten bestrijden door iemand met een IPM Knaagdierbeheersing certificaat. Op de website van Keurmerk Plaagdier Management Bedrijven (KPMB) vindt u een overzicht van alle gecertificeerde bedrijven.
NVWA houdt toezicht op voedselveiligheid
U bent verplicht om zich aan de hygiëneregels te houden bij het werken met eten en drinken. De NVWA houdt hier toezicht op en controleert of u zich aan uw voedselveiligheidsplan of de hygiënecode houdt.
Verder bent u als producent, distributeur of verkoper van levensmiddelen verplicht om onveilige producten te melden bij de NVWA.
Eten en drinken op markten en bij evenementen
Bereidt en verkoopt u levensmiddelen op markten en bij evenementen? Dan moet u ook met een voedselveiligheidsplan of hygiënecode werken. De hygiëne en inrichting van mobiele of tijdelijke bedrijfsruimtes, zoals marktkramen, feesttenten of foodtrucks, moet ook aan speciale eisen voor mobiele bedrijfsruimten voldoen. De bedrijfsruimte moet bijvoorbeeld passende hygiënevoorzieningen hebben. Ook moet er voldoende koud en warm drinkwater zijn.
Catering en B&B aan huis
Heeft u een cateringbedrijf of bed & breakfast aan huis en gebruikt u uw keuken zakelijk en privé? Dan moet u voldoen aan de eisen voor het verkopen van eten en drinken vanuit huis. U moet duidelijk onderscheid maken tussen levensmiddelen voor de catering en levensmiddelen voor uzelf. Gebruik bijvoorbeeld verschillende koelkasten. Of breng de tekst 'privé' op producten aan. Doet u dit niet? Dan gaat de NVWA er bij controle van uit dat alle levensmiddelen bedoeld zijn voor de catering. Deze moeten dan allemaal voldoen aan de HACCP-eisen.