Stappenplan horecabedrijf starten

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
Centraal Bureau voor de Statistiek
Centraal Bureau voor de Statistiek
5 min lezen
English version

U krijgt met regels van de overheid te maken als u een horecabedrijf start. Bijvoorbeeld voor hygiëne, brandveiligheid en muziek. U moet de juiste vergunningen hebben. En bekijken of uw horecabedrijf in het omgevingsplan past.

  1. U moet zich inschrijven in het Handelsregister van KVK. Daarna geeft KVK uw gegevens door aan de Belastingdienst. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer ziet, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

  2. Controleer in het omgevingsplan van de gemeente of u een horecabedrijf mag starten op de gewenste locatie. Het omgevingsplan kunt u bekijken via regels op de kaart bij het Omgevingsloket. Past het niet in het omgevingsplan? Of gaat u iets doen dat invloed heeft op de omgeving, zoals een verbouwing? Dan moet u een omgevingsvergunning aanvragen.

  3. Voor bouwen, verbouwen of renoveren (opknappen) heeft u meestal een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Bij een monument gelden andere regels. Als u reclame wilt plaatsen op of aan uw pand heeft u vaak ook een omgevingsvergunning nodig. Doe de vergunningcheck in het Omgevingsloket om te zien wat u moet regelen.

  4. U heeft een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als klanten eten en drinken in uw restaurant of café. Of als u een discotheek wilt openen. Soms is er geen exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Bijvoorbeeld voor een bedrijfskantine of horeca in een sportschool. Dit verschilt per gemeente. Neem hiervoor contact op met uw gemeente.

  5. Met alleen een exploitatievergunning mag u nog geen alcohol schenken. Hiervoor heeft u een alcoholvergunning nodig (voorheen Drank- en Horecavergunning). U moet 21 jaar zijn om een alcoholvergunning aan te vragen. Ook moet u een diploma of certificaat Sociale Hygiëne hebben. Als er meerdere eigenaren zijn, dan geldt deze eis ook voor hen.

  6. Afhankelijk van wat voor soort horecabedrijf u start, heeft u misschien extra vergunningen nodig. Zoals:

    Bibob

    Als u bij de gemeente een vergunning aanvraagt, kan het zijn dat u een Bibobformulier moet invullen. Hiermee doet de gemeente integriteitsonderzoek naar u, uw horecabedrijf en de personen waarmee u samenwerkt.

  7. De Alcoholwet stelt eisen aan de inrichting van uw horecazaak. Deze eisen gelden alleen als u een drank- en horecavergunning nodig heeft. U moet ook maatregelen nemen om gevaarlijke situaties te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van onbrandbare of brandvertragende materialen.

  8. Als u voedsel produceert, gebruikt of verkoopt moet u zich inschrijven in een register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA controleert of voedsel volgens de regels geproduceerd en verkocht worden. Deze regels zijn er zodat levensmiddelen voor consumenten veilig zijn.

  9. Verkoopt u eten en drinken? Dan moet u voldoen aan de regels voor voedselveilig werken. Zo zorgt u dat mensen niet ziek worden van uw eten. De NVWA controleert of u veilig en hygiënisch werkt.

    U moet werken met een voedselveiligheidsplan op basis van HACCP. HACCP staat voor ‘Hazard Analysis Critical Control Points’. U kunt zelf een plan opstellen. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordelen dit plan als ze langskomen voor een inspectie. Maar het is makkelijker om te werken met een goedgekeurde hygiënecode van uw branchevereniging. Bijvoorbeeld die van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). In een hygiënecode staan regels over hoe u de voedselveiligheid en hygiëne bewaakt.

  10. Als u personeel in dienst neemt, moet u een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) hebben. U kunt de Horeca RI&E gebruiken. De leidinggevende moet een SVH Diploma Sociale Hygiëne of verklaring vakbekwaamheid hebben. Dit horecadiploma of deze verklaring heeft u nodig om u te registreren in het Register Sociale Hygiëne.

  11. Er zijn bedrijfsrisico’s waar u mee te maken krijgt als ondernemer. Met bedrijfsverzekeringen verzekert u uw bedrijf tegen bepaalde bedrijfsrisico’s. Bijvoorbeeld als u aansprakelijk wordt gesteld bij schade. Of voor de kosten wanneer uw medewerkers ziek worden.

  12. De toegestane openings- en sluitingstijden verschillen per gemeente. Wilt u geopend zijn buiten de geldende sluitingstijden? Dan moet u in veel gemeenten een ontheffing aanvragen. U moet hiervoor een drank- en horecavergunning hebben of horecaondernemer zijn.

  13. Als u een horecabedrijf start, krijgt u te maken met milieuregels. Bijvoorbeeld op het gebied van geluid, energie en afvalstoffen. Zo heeft u in sommige gevallen een vergunning nodig of moet u een melding doen. Doe de vergunningcheck in het Omgevingsloket om te zien wat u moet regelen.

  14. Draait u in uw horecabedrijf muziek, bijvoorbeeld achtergrondmuziek? Dan heeft u toestemming nodig van de makers. Dit regelt u door een licentie aan te vragen en een vergoeding te betalen. U doet dat bij Buma/Stemra of Sena. Zij regelen dat de makers de vergoeding krijgen.

Aantal bedrijven

De grafiek laat het aantal oprichtingen in de Horeca in Nederland per kwartaal zien. Uitgesplitst naar eet- en drinkgelegenheden en logiesverstrekking.

Bron: CBS CC BY 4.0