Werkgevers mogen geen loon meer inhouden voor huisvesting

Gepubliceerd door:
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
< 1 min lezen
English version
Dit wetsvoorstel gaat in op: 1 januari 2026

Wat verandert er?

Heeft u werknemers in dienst, zoals arbeidsmigranten, en regelt u een woning voor hen? Dan verandert er iets voor u. U mag de kosten voor deze huisvesting straks niet meer inhouden op het minimumloon. Nu kunt u nog maximaal 25% van het minimumloon aftrekken voor woonkosten. Dat stopt. Met deze wetswijziging wil de regering arbeidsmigranten beter beschermen. Het afschaffen van de regel moet misstanden voorkomen en de huisvestingskosten eerlijker maken. Ook maakt de wijziging het voor de Nederlandse Arbeidsinspectie makkelijker om te controleren of werkgevers het wettelijk minimumloon uitbetalen.

Wat betekent dit voor u? U kunt huisvesting blijven aanbieden, maar u regelt dit voortaan anders. Bijvoorbeeld met een apart huurcontract. Uw werknemer betaalt de huur dan zelf, bijvoorbeeld via automatische incasso. Zo blijft de zorg voor huisvesting bij u, maar regelt u dit buiten het minimumloon om.

Voor wie?

  • werkgevers met arbeidsmigranten
  • bedrijven die huisvesting regelen voor personeel

Wanneer?

De wijziging gaat naar verwachting in op 1 januari 2026. Vanaf dan daalt het percentage dat u als werkgever mag inhouden elk jaar met 5%. Op 1 januari 2030 mag u niets meer aftrekken van het minimumloon voor huisvesting.

Let op: De ingangsdatum van deze (wets)wijziging is nog niet definitief. Eerst moeten de Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel aannemen. Na publicatie in het Staatsblad of de Staatscourant kan de wet ingaan.

Nieuwe wetten app

Wilt u een melding bij belangrijke wetswijzigingen?

Download de Nieuwe Wetten app, kies uw onderwerp of branche en krijg meldingen als er voor u belangrijke wetswijzigingen of nieuwe regels zijn.

Google Play Store: download de Nieuwe Wetten app.Apple App Store: download de Nieuwe Wetten app.
Lees meer

Nieuwe Wetten app

Dit artikel is gerelateerd aan:

Heeft u nog vragen?

Neem contact op met Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)