Stappenplan taxibedrijf starten

Gepubliceerd door:
KVK
KVK
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)
Centraal Bureau voor de Statistiek
Centraal Bureau voor de Statistiek
4 min lezen
English version

Waar krijgt u mee te maken als u een taxibedrijf wilt starten? Met dit stappenplan komt u snel te weten welke regels er gelden. Het stappenplan is een richtlijn. Overleg met uw gemeente over de volgorde van de stappen. Het is mogelijk dat u nog andere verplichtingen heeft.

  1. Schrijf uw onderneming in in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

  2. U moet een verklaring omtrent het gedrag (VOG) aanvragen bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze heeft u onder andere nodig voor de aanvraag van uw ondernemersvergunning taxivervoer. Ook uw taxichauffeurs moeten een VOG hebben. Dit geldt voor taxichauffeurs die u in loondienst neemt en voor zzp taxichauffeurs.

  3. U moet een vergunning voor taxivervoer hebben. Een taxivergunning vraagt u aan bij Kiwa Register.

    Vennootschap onder firma: vul een verklaring gezamenlijk vervoer in

    Als u een vennootschap onder firma (vof) heeft als rechtsvorm, vult u een verklaring gezamenlijk vervoer in. Met deze verklaring spreken alle vennoten af dat zij dezelfde winst ontvangen, de kosten gelijk verdelen en gedeeld aansprakelijk zijn. Dit heet het gezamenlijkheidscriterium. De verklaring gezamenlijk vervoer heeft u nodig voor het aanvragen van een vergunning voor taxivervoer.

    Vergunningbewijs aanvragen

    Met een vergunningbewijs kunt u aan uw passagiers laten zien dat u een vergunning taxivervoer heeft. U bent niet verplicht een vergunningbewijs te laten zien in uw taxi. Maar met een zichtbaar vergunningbewijs kunnen uw passagiers zien dat zij met een betrouwbare vervoerder te maken hebben. U vraagt een vergunningbewijs aan per taxivoertuig.

  4. U heeft een ondernemerskaart BCT van Kiwa Register nodig om toegang te krijgen tot de gegevens in de boordcomputers van uw taxi's. Met deze kaart kunt u de ritadministratie en de werk- en rusttijden inzien en aan uw onderneming koppelen.

  5. U heeft een keuringsbewijs taxi nodig. De RDW voert inrichtingskeuringen uit. Uw taxi moet voorzien zijn van een blauwe kentekenplaat, een boordcomputer en een taxameter. De taxameter laat u jaarlijks keuren door het Nederlands Meetinstituut (NMi).

  6. Elke taxichauffeur heeft een chauffeursdiploma taxi nodig van het CBR. Er zijn verschillende examentrajecten. Dit hangt af van welke chauffeurskaart aangevraagd wordt.

  7. Als uw taxichauffeurs een taxichauffeursdiploma hebben behaald, kunnen zij een chauffeurskaart (taxipas) van Kiwa Register aanvragen. Zonder deze kaart mogen zij niet als taxichauffeur werken. De reizigers die u vervoert moeten de chauffeurskaart kunnen zien in de taxi. U gebruikt de kaart ook om toegang te krijgen tot de boordcomputer.

  8. U moet alle taxivervoer registreren: de ritgegevens en de werk- en rusttijden van uw chauffeurs. Dit doet u met de boordcomputer taxi (BCT).

  9. U bent verplicht een aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen (WAM) af te sluiten. De WA-verzekering vergoedt de schade die u met uw taxi veroorzaakt bij anderen.

    Bespreek met uw verzekeringsmaatschappij welke extra (niet-verplichte) verzekeringen u nodig heeft. Bijvoorbeeld een Schadeverzekering inzittenden (SVI). Hiermee kunnen passagiers schade vergoed krijgen bij een ongeval.

    Heeft u een speciale taxi? Bijvoorbeeld een rolstoeltaxi? Informeer welke voorwaarden uw verzekeringsmaatschappij gebruikt en welke kosten ze vergoeden als er iets mis gaat.

    Met een bedrijf loopt u risico’s en bent u zelf verantwoordelijk voor de financiële gevolgen. Bijvoorbeeld als u ziek wordt. U kunt zich tegen risico’s verzekeren. Bijvoorbeeld met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering of een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

  10. De risicoinventarisatie en -evaluatie (RI&E) is verplicht voor iedere ondernemer met personeel. Bij de start van uw onderneming moet u een RI&E hebben.

  11. U moet uw klanten de tarieven van uw taxi laten weten. Dit kan met een taxi-informatiekaart. U moet ook een klachtenregeling opstellen en uw klanten hierover informeren. Daarnaast moet u zich aanmelden bij een geschillencommissie.

  12. Tussen 2025 en 2030 komen er in veel steden zero-emissiezones. Dat is een gebied waar geen vervuilende bestel- en vrachtauto's mogen rijden. Doe de kentekencheck om te zien of u de zero-emissiezone nog in mag.

    Een milieuzone is niet hetzelfde als een zero-emissiezone. Een milieuzone is een gebied waar bepaalde dieselvoertuigen niet in mogen. Controleer met de Milieuzonecheck of uw taxi de milieuzone in mag.

Feiten en cijfers: stijgt of daalt de omzet van taxibedrijven?

De grafiek laat de omzetontwikkeling zien per kwartaal. De omzetontwikkeling wordt weergegeven als een indexcijfer. Het geeft hier aan hoe de omzet is veranderd ten opzichte van het basisjaar (2015). Zo betekent een indexcijfer van 120, dat de omzet 1,2 keer zo groot is als in het basisjaar 2015. Of, er is ten opzichte van 2015 20% bijgekomen.

Bron: CBS CC BY 4.0