Stappenplan starten met catering aan huis
Wilt u een cateringbedrijf starten vanuit huis? Bijvoorbeeld voor hapjes, buffetten of maaltijden? Dan krijgt u te maken met regels en voorwaarden. U moet werken met een hygiënecode en u inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Lees wat u moet doen en regelen voordat u start.
Wanneer is uw catering geen hobby, maar een bedrijf? KVK heeft voorwaarden (ondernemerscriteria) opgesteld waarmee u kunt beoordelen of u ondernemer bent of niet. Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan kunt u zich inschrijven in het Handelsregister (stap 4). Daarna beoordeelt de Belastingdienst of u ook ondernemer bent voor de btw en inkomstenbelasting.
Meld bij uw gemeente dat u een cateringbedrijf aan huis gaat starten. De voorwaarden en regels verschillen per gemeente. Vraag daarom bij uw gemeente naar de voorwaarden in uw situatie.
Vaak voorkomende regels van gemeenten
Uw huis moet een woonkarakter houden. Dat betekent dat:
- u niet meer dan 1/3 van uw woning gebruikt voor uw catering
- u geen overlast veroorzaakt voor uw buren
- u geen reclame maakt op uw huis
Uw plannen moeten passen binnen het omgevingsplan.
Past het? Dan moet u meestal uw bedrijf aan huis melden bij uw gemeente. Past het niet, dan kunt u een omgevingsvergunning of wijziging van het omgevingsplan aanvragen. Doe de vergunningcheck bij het Omgevingsloket om erachter te komen wat u moet aanvragen.
Bent u eigenaar van het huis? Lees dan de voorwaarden in uw hypotheekovereenkomst om te weten of u een bedrijf aan huis mag starten.
Huurt u uw woning? Houd dan rekening met de voorwaarden in het huurcontract. Neem contact op met uw verhuurder en bespreek de plannen voor uw cateringbedrijf vanuit huis.
Voldoet u aan de criteria van KVK (stap 1)? Dan kunt u uw cateringbedrijf inschrijven in het Handelsregister van KVK.
U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).
eHerkenning heeft u vaak nodig om zaken voor uw bedrijf te regelen bij de overheid. Bijvoorbeeld voor het inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het is een veilige manier om online in te loggen. U vraagt uw inlog voor eHerkenning aan bij een officiële leverancier. Tijdens het aanvraagproces heeft u uw KVK-nummer nodig. U betaalt voor de aanvraag en het gebruik van eHerkenning. De hoogte van de kosten zijn afhankelijk van de aanbieder.
Omdat u met uw cateringservice eten kookt en verkoopt, moet u zich inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) U heeft hiervoor uw eHerkenning nodig.
Werkt u met vlees, vis, zuivel, eieren of kiemgroenten? Dan moet u speciale erkenning en registratie aanvragen voor het maken, gebruiken of verkopen van levensmiddelen.
Verkoopt u eten en drinken? Dan moet u voldoen aan de regels voor voedselveilig werken. Zo zorgt u dat mensen niet ziek worden van uw eten. De NVWA controleert of u veilig en hygiënisch werkt.
U moet werken met een voedselveiligheidsplan op basis van HACCP. HACCP staat voor ‘Hazard Analysis Critical Control Points’. U kunt zelf een plan opstellen. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordelen dit plan als ze langskomen voor een inspectie. Maar het is makkelijker om te werken met een goedgekeurde hygiënecode van uw branchevereniging. Bijvoorbeeld die van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). In een hygiënecode staan regels over hoe u de voedselveiligheid en hygiëne bewaakt.
U mag geen gratis plastic maaltijdverpakkingen en bekers meegeven aan klanten als ze maaltijden afhalen of laten bezorgen. Behalve als zij er extra voor betalen. Check de regels voor plastic verpakkingen in uw situatie.
U moet over uw omzet btw betalen. Meestal doet u per kwartaal btw-aangifte. Maar u kunt bij de Belastingdienst een verzoek indienen om per maand of jaar aangifte te doen. Naast btw-aangifte doet u een keer per jaar aangifte inkomstenbelasting.
Bij uw aangiften kunt u misschien aftrekposten en regelingen gebruiken. U betaalt dan minder belasting.
Als u buffetten, maaltijden of hapjes gaat verkopen vanuit huis, is het verstandig om u te verzekeren tegen bedrijfsrisico’s. Sommige verzekeringen zijn verplicht. Bijvoorbeeld een WA-verzekering als u met een motorvoertuig eten gaat bezorgen bij uw klanten.
Andere voorbeelden van verzekeringen zijn:
Met een opstalverzekering verzekert u zich tegen schade door bijvoorbeeld brand of inbraak. Uw hypotheekvertrekker of verhuurder zullen dit vaak eisen.
Met een BAV verzekert u de financiële gevolgen van een beroepsfout.
Met een AVB verzekert u zich voor schade die u maakt bij een klant.
Vanaf 1 januari 2027 moet u mogelijk verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebben. U heeft dan recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering als u door langdurige ziekte niet meer het minimumloon kunt verdienen. De ingangsdatum is nog niet definitief. De Tweede en Eerste Kamer moeten het voorstel nog goedkeuren.
Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar wel verstandig. U bepaalt de regels van uw cateringbedrijf. Zo kunt u problemen met uw klanten voorkomen. Bijvoorbeeld over vervoer, levertijd, betaling en garantie.
U moet een administratie bijhouden. Zo heeft u inzicht in uw financiële situatie en heeft u alle gegevens voor uw belastingaangiften. U kunt de administratie zelf doen, maar ook uitbesteden aan een accountant of boekhouder.
Heeft u nog vragen?
Neem contact op met KVK