Stappenplan foodtruck beginnen
U wilt een eigen foodtruck beginnen en uw streetfood verkopen. Of met een foodtruck deelnemen aan festivals. Welke regels gelden voor u en wat voor vergunningen heeft u nodig? Lees met welke stappen u te maken krijgt als u start met een foodtruck.
U moet uw foodtruck inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).
Kies een rechtsvorm die bij uw situatie past
Als startende ondernemer moet u een rechtsvorm kiezen. Kies met hulp van de beslistool een rechtsvorm die bij uw situatie past.
Welke vergunningen u nodig heeft, kan per gemeente verschillen. Iedere standplaats heeft eigen regels, omdat elke gemeente dit zelf mag bepalen. Neem daarom contact op met de gemeente om na te vragen welke vergunningen u precies nodig heeft voor uw foodtruck.
Vergunningen en licenties waar u (misschien) mee te maken krijgt zijn:
Met een standplaatsvergunning kunt u op de openbare weg of standplaats staan en verkopen vanuit een kraam of wagen.
Wilt u op de markt staan? Dan heeft u een marktvergunning nodig van de gemeente.
Draait u muziek? Dan heeft u toestemming nodig van de makers. Dit regelt u door een licentie aan te vragen bij Buma/Stemra en een vergoeding te betalen.
Wilt u op een evenement alcohol verkopen? Dan moet u een ontheffing van de Alcoholwet (tapontheffing) bij de gemeente aanvragen.
U mag alleen alcohol schenken aan jongeren van 18 jaar of ouder. Ook mag u geen drank verkopen aan jongeren onder de 18 jaar via mensen die wel 18 jaar of ouder zijn. Om de leeftijd van iemand te controleren vraagt u naar een identiteitsbewijs.
Vraag tijdig uw vergunning aan
Het aanvragen van vergunningen kan soms 8 tot 12 weken duren. Zorg daarom dat u tijdig uw aanvraag indient.
Omdat u voedsel kookt en verkoopt, moet u zich inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). U heeft hiervoor eHerkenning nodig.
Werkt u met vlees, vis, zuivel, eieren of kiemgroenten? Dan moet u speciale erkenning en registratie aanvragen voor het maken, gebruiken of verkopen van levensmiddelen.
Verkoopt u eten en drinken? Dan moet u voldoen aan de regels voor voedselveilig werken. Zo zorgt u dat mensen niet ziek worden van uw eten. De NVWA controleert of u veilig en hygiënisch werkt.
U moet werken met een voedselveiligheidsplan op basis van HACCP. HACCP staat voor ‘Hazard Analysis Critical Control Points’. U kunt zelf een plan opstellen. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordelen dit plan als ze langskomen voor een inspectie. Maar het is makkelijker om te werken met een goedgekeurde hygiënecode van uw branchevereniging. Bijvoorbeeld die van Koninklijke Horeca Nederland (KHN). In een hygiënecode staan regels over hoe u de voedselveiligheid en hygiëne bewaakt.
Met een foodtruck krijgt u te maken met wettelijke eisen waar u zich aan moet houden:
Sinds 1 januari 2024 mag u uw klanten geen gratis plastic wegwerpbeker en maaltijdverpakkingen meegeven. Klanten moeten betalen voor bekers en bakjes. Of u moet een herbruikbaar alternatief aanbieden. Check de regels voor het gebruik van wegwerpplastic.
Voor een open evenement (bijvoorbeeld een braderie) gelden andere regels dan voor een gesloten evenement (zoals een concert of sportevenement in een stadion). Gebruik de regelhulp Wegwerpplastic om na te gaan welke regels gelden in uw situatie.
Staat u met uw foodtruck in een binnenstad en rijdt uw foodtruck op benzine, diesel of lpg? Check of uw voertuig vanaf 1 januari 2025 nog bepaalde binnensteden in mag rijden. Dit hangt af van de emissieklasse van uw foodtruck. Doe de kentekencheck en ga na of uw foodtruck een zero emissiezone in mag.
Heeft u een elektrische foodtruck? De overheid wil dat u vanaf 1 juli 2025 zwaardere elektrische voertuigen mag besturen met uw rijbewijs B. Voorwaarde is dat u langer dan 2 jaar uw rijbewijs B moet hebben.
Heeft u voor 1 oktober 2023 een zero-emissiebestelwagen gekocht die meer dan 3.500 kilo (tot maximaal 4.250 kilo) weegt? U mag door een tijdelijke vrijstelling uw zero-emissiebestelwagen besturen met het rijbewijs B in plaats van C1. Deze vrijstelling duurt tot 1 juli 2025.
U moet aangifte inkomstenbelasting doen over uw inkomsten. Ook moet u btw betalen. Tenzij u een kleine omzet heeft (maximaal € 20.000 per kalenderjaar). Dan kunt u gebruik maken van de kleineondernemersregeling (KOR), als u aan de voorwaarden voldoet.
Als starter heeft u ook recht op startersaftrek bovenop de gewone zelfstandigenaftrek. Deze extra startersaftrek mag u de eerste 5 jaar 3 keer van uw winst aftrekken. U betaalt dan minder belasting. Ook hiervoor gelden voorwaarden. U moet bijvoorbeeld ieder jaar minimaal 1225 uren aan uw foodtruck besteden.
U bent verplicht een administratie bij te houden van uw inkomsten en uitgaven. Zorg dus dat uw administratie voldoet aan de eisen. U moet bijvoorbeeld duidelijk laten zien hoeveel belasting u moet betalen of hoeveel btw u terugkrijgt.
Een eigen bedrijf starten brengt risico’s met zich mee. Met bedrijfsverzekeringen verzekert u uw foodtruck en inventaris tegen bepaalde risico's. Het risico op brand in een foodtruck is relatief hoog. Foodtrucks zijn ook kwetsbaar voor schade door inbraak of storm. Sommige verzekeringen zijn verplicht. Bijvoorbeeld een WA-verzekering voor uw foodtruck.
Vanaf 1 januari 2027 moet u mogelijk verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebben.
Neemt u voor de eerste keer personeel aan? Meld u direct aan als werkgever bij de Belastingdienst. Geef het ook door aan KVK. Maak afspraken over de arbeidsvoorwaarden met uw medewerkers en leg deze vast in een arbeidsovereenkomst. Check wat u moet regelen als u voor de eerste keer personeel in dienst neemt.